sobota 3. novembra 2012

Vznik vlajky Veľkej Británie

Ako vznikla vlajka Anglicka?

 
 
Trojkrížová zástava Veľkej Británie symbolizuje spojenie rôznych krajín do jedného zväzku, jej symbolika sa výrazne prejavuje aj u ďalších štátov bývalého britského impéria. Okrem britských kolónií je menší "Union Jack" v súčasnosti v ľavej hornej časti vlajok štyroch nezávislých štátov - Austrálie, Nového Zélandu, Fidži a Tuvalu.
Prvú verziu slávnej zástavy prijal anglický kráľ Jakub I. (predtým škótsky kráľ Jakub VI.) po vytvorení personálnej únie Anglicka a Škótska. Kráľ vtedy spojil škótsku vlajku svätého Ondreja s diagonálnym bielym krížom na modrom pozadí s anglickou vlajkou svätého Juraja s červeným krížom na bielom pozadí. Tento prvý "Union Jack," pôvodne nazývaný "Union Flag," musel byť vyvesený od 12. apríla 1606 na všetkých lodiach Jakubových poddaných.
Už jeho nástupca Karol I. obmedzil používanie vlajky na vojnové plavidlá. Po povstaní v Škótsku sa vlajka prestala používať úplne a znovu ju začali vyvesovať až počas vlády Karola II. (1660 - 1685). Po vzniku Spojeného kráľovstva Veľkej Británie v máji 1707 sa opäť stala vlajkou národnou.
Potom, čo sa Írsko stalo 1. januára 1801 plnoprávnou súčasťou Spojeného kráľovstva, bola do vlajky včlenená aj vlajka írska. Írsky diagonálny červený kríž na bielom pozadí svätého Patrika bol zúžený a vložený na kríž svätoondrejský tak, aby ho neprekrýval. Podoba vlajky sa nezmenila ani po vyhlásení nezávislosti väčšiny Írska.
História výrazu "Union Jack" nie je úplne jasná. Viac sa dozviete na http://www.sme.sk/c/2674708/britsky-union-jack-oslavuje-400-narodeniny-na-piatich-vlajkach.html .

 



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára