sobota 3. novembra 2012

Pamiatky

Čo si pozrieť pri návšteve Anglicka?

Big Ben a Parlament
Big Ben a Parlament
 
Prvé kroky by mali viesť k Big Benu a Parlamentu. Hodinová veža bola postavená podľa návrhu architekta sira Charlesa Barryho pri rekonštrukcii pôvodného Westministerského paláca, ktorý bol zničený pri požiari roku 1834. Veža je vysoká 93 metrov, hlavný zvon má 13, 762 ton a samotné srdce 203 kg. Pôvodne bol naladený na tón E. Okrem Big Benu sú tam aj 4 menšie zvony, ktoré ohlasujú každú štvrťhodinu.
Budova parlamentu je rozdelená na dve časti - hornú a dolnú snemovňu. Ak chcete parlament navštíviť, musíte sa objednať 3 mesiace vopred.
 

 

Tower Bridge
Tower Bridge
Zdvíhací most ponad rieku Temža. Začali ho stavať roku 1886 a stavba trvala 8 rokov. Budovaa si rýchlo vyslúžila nelichotivú povesť ako raj zlodejov a prostitútok a dokonca ju zatovrili. Je to posledný most pred vyústením Temže do mora. Mostné rámy sú zdvihnuté asi 500 krát do roka a moory dokážu zdvohnúť most za 90 sekúnd.




Tower of London

Tower of London
Pevnosť a palác jej veličenstva

Viliam Dobyvateľ nechal postaviť z bieleho mramoru White Tower (Bielu vežu), ktorá je historickým jadrom stavby. V 12. storočí bola okolo stavby vybudovaná vodná priekopa. 
Budova slúžila na rôzne účely. Od 13. storočia sa stala tiež pokladnicou. Vo vnútri sú ukryté kráľovské korunovačné klenoty.
Tower bránia typický Beefeatri v červenom.
 
 
 
Piccadilly Circus
 
Piccadilly Circus
Námestie je známe predovšetkým vďaka neónovým reklamám, ich predchodkyne – reklamné tabule tu “zdobia” budovy už od začiatku 20.storočia. Od roku 2005 zostalo na námestí posledných päť reklamných neónových panelov. Na námestí sa nachádza Shaftesbury Memorial Fountain postavená v rokoch 1892-1893. Na vrchole fontány je okrílená postavička Anjel kresťanskej charity (Anteros), všeobecne nazývaný ako bôžik lásky Eros, ktorý Vás nasmeruje na Trafalgárske námestie.


Westminister Abbey
Westministerské opátstvo

Oficiálne tiež Kolegiálny kostol sv. Petra je gotická stavba veľkosti katedrály. Nachádza sa v blízkosti Westminsterského paláca. Opátstvo je tradičným miestom korunovácií i posledného odpočinku anglických panovníkov. Už od roku 1066 je tiež miestom odpočinku všetkých panovníkov. Okrem panovníkov je tu pochovaných takmer 400 ďalších známych osobností Anglickej histórie.
 


Katedrála svätého Pavla


St Paul`s Cathedral stojí na Ludgate Hill v Lodnýne a je sídlom Acibiskupa londýnskeho. Súčasná stavba je už štvrtou katedrálou svätého Pavla na rovnakom mieste (predchádzajúce zničil požiar, chátrali, alebo boli prebudované) a pochádza zo 17. stroročia.
Vo vnútri katedrály sa nachádzajú plakety, sochy a pamätníky venované širokému spektru osobností. Hlavná časť je venovaná členom britskej armády. Posledným významným obradom ktorý tu britská kráľovská rodina absolvovala bol kráľovský sobáš princa Charlesa a Diany Spencerovej.



Trafalgar square
 

Trafalgárske námestie sa nachádza v centre Londýna a je pomenované podľa Bitky pri Trafalgári v roku 1805, v ktorej zvíťazilo britské námorníctvo vedené Horatiom Nelsonom v poslednej veľkej námornej bitke plachetníc nad španielsko-francúzskou flotilou. Pôvodne sa námestie využívalo ako kráľovské stajne, až okolo roku 1845 dostalo súčasnú podobu.
Dominantou námestia je Nelsonov stĺp obklopený fontánami a štyrmi bronzovými sochami levov. Na námestí nájdete viaceré významne stavby a budovy ako National Gallery, National Portrait Gallery, Canada House, South Africa House, alebo kostol St. Martin in the Fields (Kráľovský farský kostol Sv. Martina v poliach). webkamera



 


 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára