sobota 3. novembra 2012

História Anglicka

"Británia" ako taká neexistovala až do obdobia okolo roku 6500 pr.n.l., kedy došlo k oddeleniu Británie britským prieplavom od ostatnej Európy. Prví obyvatelia boli lovci, ktorí trávili prevažnú časť svojho života cestovaním a hľadaním potravy. Okolo roku 750 pr.n.l. Británia začala využívať železo na výrobu náradia a zbraní.
V roku 43 n.l. rímske vojská preplávali britský prieplav a porazili odpor miestnych kmeňov. Založili Londinium (Londýn) a postavili vojenské cesty po celej krajine. Postupne ovládli územie hlboko do teritórií Anglicka a Walesu, ovplyvňovali spôsob života až do 5. storočia n.l.
 
 
 

V roku 1066 vojvoda Viliam z Normandie napadol Britániu a slávne porazil anglického kráľa Harolda, ktorý bol podľa legendy zasiahnutý šípom do oka v bitke u Hastingsu. Viliam z Normandie potom ovládol Anglicko a Škótsko a zmenil triedny systém. Ako úradný jazyk zaviedol francúzštinu. V roku 1216 bol za kráľa korunovaný Jindrich III.
 
V roku 1348 sa do Anglicka dostal čierny mor, ktorý usmrtil tretinu obyvateľstva. Mor sa opakovane objavoval až do 17. storočia, čo kruto postihlo ekonomickú stabilitu krajiny. Aby sa Anglicko znovu mohlo postaviť na nohy, muselo obnoviť ekonomickú rovnováhu cez parlamentnú legislatívu.  
V nasledujúcich rokoch sa na Anglickom tróne vystriedalo niekoľko panovníkov. Podrobnejší prehľad nájdete na tejto stránke:
 




Najdlhšie vládnucim britským monarchom sa stala roku 1837 kráľovná Viktória. Počas svojej vlády zaviedla množstvo ústavných zmien, čo viedlo k vydaniu Ľudovej charty. Tá bola po dobu vládnutia Viktórie neustále odmietaná v parlamente, ale dnes 5 z týchto 6 požiadaviek tvoria hlavné piliere britskej ústavy. 
 
 
 
 





Začiatkom 20. storočia zaznamenala Británia nebývalý rozmach v oblasti vedy a technológií. Medzi priekopnícke úspechy patrí vynález televízie firmou Emi-Marconi:

Nasleduje založenie Britskej Vysielacej Spoločnosti (BBC), objav penicilínu Alexandrom Flemingom a poznatky, ktoré viedli k objasneniu štruktúry atómu a k vývoju nukleárnych zbraní a energie.
 
V roku 1945 robotnícka strana (The Labour Party) zaznamenala svoje prvé víťazstvo vo voľbách, po ktorých zaviedla štátnu zdravotnú starostlivosť.
 
Podrobnejšie informácie o dejinách Anglicka nájdete na:
Dejiny Anglicka od ranej histórie po 18. storočie


 
 
 
 
 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára