sobota 10. novembra 2012

Beatles

 
 
Anglická hudobná skupina, jedna z najpopulárnejších skupín 60-tych a 70-tych rokov. Tvorili rockovú, ale aj experimentálnu hudbu.
 
Stáli a hlavní členovia:
John Lennon – spev, gitara
 
 
 
 
                                                        Paul McCartney – spev, gitara
 
 
 
 
 
                                                     George Harrison – spev, gitara
 
 
 
 
 
                                                          Ringo Starr – spev, bicie
 
Dočasní členovia:
Pete Best - bicie
Stuart Sutcliff – gitara
Jimmy Nicol - bicie
 
V júni 1957 začali spolupracovať John Lennon s Paulom McCartneym v skupine The Quarrymen. O rok neskôr, v auguste 1958, do skupiny prišiel George Harrison. Skupina sa koncom roka 1959 rozpadla.
V apríli 1960 vznikla skupina Long John & The Silver Beatles, ktorej členovia boli Lennon, McCartney, Harrison, Peter Best a Stuart Sutcliff. Názov sa postupne skrátil na The Beatles a skupina začala účinkovať v liverpoolskych kluboch. V auguste začalo štvormesačné hosťovanie v hamburgských kluboch, ktoré sa zopakovalo aj v apríli 1961 (na 3 mesiace, zo skupiny odišiel Sutcliffe), apríli 1962 a decembri 1962. Brian Epstein sa stal manažérom skupiny.
V júli 1962 uzatvorili nahrávaciu zmluvu s EMI. 18. augusta nahradil Besta Ringo Starr. V septembri nahrali v štúdiách na Abbey Road skladby Love Me Do a P.S. I Love You.
Počiatkom roka 1963 sa singel Please Please Me dostal do rebríčka a vo februári na 1. miesta britských rebríčkov. Zároveň nahrali aj prvú LP "Please Please Me", ktorá sa v apríli dostala na prvé miesto hitparád na viac než 6 mesiacov. Nasledujúce dva mesiace mala skupina samostatné turné po Británii. V októbri predaj singla She Loves You presiahol milión kusov a stal sa najpredavánejším singlom v Británii na ďalších 14 rokov. V novembri vystúpili v "Royal Variety Show" a vyšiel druhý album "With The Beatles", ktorý sa dostal na prvé miesto britskej hitparády (odkiaľ odsunul Please Please Me).
Niekedy v tomto čase sa začal používať termín "beatlemania" na popis "pobláznenia" fanúšikov a médií skupinou.
 
 
 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára